miercuri, 25 martie 2009

Visual merchandising

Visual merchandising presupune prezentarea produsului în magazin în maniera de a-l avantaja. Este un instrument de comunicare cu targetul cu scopul de a determina viitorul client să se oprească, să privească şi să cumpere, folosind prezentarea vizuală. Vizualul trebuie să promoveze brandul, inclusiv activităţile promoţionale şi de marketing. Un visual merchandiser este responsabil cu designul magazinului şi amenajarea decorului, crearea vitrinei şi expunerea articolelor vestimentare în cadrul magazinului. Fiecare operaţiune în parte şi toate la un loc trebuie să reflecte tendinţele, imaginea brandului, tema sezonului, ofertele speciale. Rezultatul final este un efort comun a ceea ce înseamnă marketing, merchandising, store design şi visual merchandising pentru a se asigura că imaginea brandului, tema sezonului, ofertele speciale sunt evidenţiate peste tot în spaţiul dedicat clienţilor. Scopul strategic este de a transmite consumatorului mesaje clare legate de ceea ce acesta se poate aştepta de la brand/retailer, precum şi faptul că valorile brandului reflectă valorile experienţei de shopping.
Dispunerea articolelor vestimentare se face pe rafturi, în afara rafturilor şi în vitrină. Dispunerea pe rafturi asigură variaţii ale produsului, expunerea acestuia pe grupe de produse, pe culori sau mărimi.


Roberto Cavalli boutique, California, foto by Robert G. Karol
Dispunerea in afara raftului („off-shelf displays”) se referă la prezentarea vestimentaţiei pe manechin, de un mai mare impact. Produsul poate fi expus separat, indicând clientului modalitatea în care produsul poate fi purtat, sau alături de alte produse, sugerând achiziţii complementare.


Prada store, SoHo, designed by Rem Koolhaas

Punctul de atracţie îl reprezintă amenajarea vitrinei („window display”), cu scopul de a impulsiona vânzarea. Vitrina devine, astfel, mijloc de comunicare, atrăgând atenţia asupra mărfii şi a „tonului” brandului. Pentru a atrage, o vitrină trebuie să se remarce prin simplitate şi eleganţă, să atragă prin marfa aranjată într-un mod neaşteptat ori printr-un aranjament decorativ impresionant, care să-i convingă pe trecători să se oprească, să vadă şi se le provoace dorinţa de a cumpăra.

Gaultier, "The Ethnic Influence", Bergdorf Goodman, Sursa Fashion Windows
Articolele expuse în vitrină şi în interiorul magazinului sunt schimbate periodic pentru a permite afişarea altora noi, corespunzătoare sezonului, temei, ofertelor promoţionale.

Niciun comentariu: